Monday, February 2, 2015

first day Internship

yesterday (2 Feb 2015) was the first day of my internship..so kat mana aku praktikal?? ha mai nak habaq mai..meh nk citer satt..aku sekarang praktikal kat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)..rasanya,ramai yang x kenal apa tempat ni kan..well,aku nk citer detail kat korang pun aku pun x berape nak hadam lagi ngan tempat ni walau membesar dalam kawasan ketengah..hehe..xpe kalau nk tahu lebih lanjut apa tu KETENGAH, korang boleh masuk kt sini http://www.ketengah.gov.my/..
so..ape perasan bila first day berpraktikal kat sini, opkos la excited..tp dalam excited tu, ada jugak rasa takut..biasa la..new place, new environment, new chapter..memandangkan aku intern di HQ  KETENGAH, so tempat ni agak besar untuk diteroka..and guess what, aku intern di unit komunikasi korporat (UKK)..satu unit yg i can say that suit for me..and i'm studying in that field..so memang kena pada jiwa & raga la..kat sini banyak jabatan,unit dan sub-sub dia..nama pn hq kan..
kat office ni, what i observe that its very nice, with the condition, with the staff..u know what, there are a mini library in my office..wow..i am so amazed when i see it..and the susun atur semua barang dalam office ni kemas and sangat menyenangkan hati.dengan perhiasan yg cantik2..abg2 & akak2 kat office ni pulak very2 friendly..staff dalam unit ni aje ada 14 orang..and i am the only one person who doing the internship here..so just imagine how i am gonna face all of this staff everyday..haha..mujur lah aku ni seorang yg mesra alam..wakaka..
so semalam, 2feb2015.. mostly aku duduk sembang dengan staff kat sini je..first day kn..jd xde kerja lagi..lagi pun boss xde p kursus..so akak n abg kt sini suruh duduk relax2 dulu,sesuaikan diri ngan tempat ni dulu..duk termenung sampai nak tertido aku dibuatnya..haha..dh la semalam x bawak laptop..so nothing i can do..mujur ada mini library..boleh jugak la baca apa2 yg menarik..
citer pasal word menarik ni,ada citer lucu nk aku citer kt korang..haha..semalam jugak ni..abg fendi,,staff ni ajak turun minum2 air kat kantin..so aku pun ikut aje la..bila nk sampai kt kantin tu, blh dgr bising sangat..em konfem ramai org..sampai je tgk mmg btl ramai org..yg xleh blah nye...tengah2 bising tibe2 senyap kejap..semua yg kat situ duk pandang aku je..aku pun,buat senyuman colgate je la..haha..ye la..dlm ramai2 tu, aku sorang je yg pakai tie..memang pelik la org tgk..n maybe sebab aku ni muka baru kt sini so org x kenal sbb tu duk pandang je kt aku..haha..lepas tu abg fendi trus tanya nk minum apa makan apa..aku pn buat2 nak oder makan,dh x hiraukan org yg duk pandang aku tu..haha..lepas tu baru la kantin tu bising balik..
ramai jugak la yg tanya aku ni sape..abg fendi tu,,mentang2 aku pakai tie, pakai smart2, semua org dia bagitau aku ni pegawai baru dia..haha..aku pulak yg cakap duk buat intern kat sini..hehe..hurm..dalam kepala, besttnyeee kalau dpt jd pegawai kt sini..angan2 xleh blahh..haha xpe nanti habis semua2 ni, try apply job kt sini..tgk dapat ke x..mana taw rezeki kat sini..peace yo! 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...