Saturday, February 7, 2015

jumpa penyelia hari ni

hari ni  (8feb2015) baru dapat jumpa ngn penyelia aku..hari tu jumpa ngn bos..tp bos bukan penyelia..penolong dia yg jd penyelia..dia baru balik dari kursus..mula2 takut jgk nk jumpa..yela..penyelia kot..tp bila dh jumpa,frenly giler2..n yg aku terkejut sangat2,dia pn asal dari UUM jugak..haha..senior aku lah ni..x sangka pulak..n baru dapat tahu dalam ofis ni ada 2 staff yg asal UUM..staff sorang lg tu aq x sempat tegur lg sebab tempat dia jauh sikit dr tempat aku..so masa jumpa penyelia td, Puan Muzi namanya, duk sembang mcm2..haha..rupanya ramai staff yg keja kt KETENGAH ni yg asal dari UUM..x disangka-sangka..so ape lg..duk sembang pasal UUM je la td..maklum la..dh lama tinggal uum..erm,terus hilang neves aku tadi..haha
erm,hari ni baru nk start tulis dlm practicum log book..so bila bukak je..terus blur..camne nk tulis ek..mksud aku, btl2 xtaw nk start camne..kang nanti jadi macam karangan form5 kang..hahaha..just write anything ke camne..hadui..pening..see,benda simple cmni pn blh jdi susah bila first time..erm terpaksa contact kawan yg dh hbis praktikal..tanya camne nk tulis benda ni..haha

Tuesday, February 3, 2015

third day!


4feb2015..hari ke-3 intern..hujan lebat giler..hari ni mai office ngan keta sebab hujan lebat dari petang semalam..semalam pn balik tengah hujan..orang ganu panggil "basah berjeruk-jeruk"..mujur ada baju hujan..boleh la cover beg laptop ni..so hari ni senang2 mai ngn keta je..hari ni baru lah bos datang office..so sampai2 je aku terus p jumpa boss..duk bbual apa yg patut..bagi dokumen apa2 yang patut.boss cakap masa ni kurang sikit kerja..jd xde sangat la kerja nk bg..nanti bulan 3, bulan 4 & 5 nanti baru lah busy sikit..sebab banyak event yg akan buat..kat kenyir lah, kat putrajaya lah..sounds great!! hee..
lagi satu, boss cakap dia xmau bagi kerja yg cikai2..hayyo..haha..staff kat sini pn lebih suka buat sndiri drpd suh aku yg buat..
so aku la yg jadi bosan duk saja2 kat dalam pejabat ni..ingatkan bila bos datang office, dh start ada kerja dh.hahaha
ada pro & kontra la..duk saja2 pun x best jugak..tp dalam masa yg sama, best jgk..wakakaka 
duk sembang ja ngan staff..mengeratkan hubungan silaturahim..
mujur xde staff muda2 @ awek kt sini..kalau x aku dh ngorat dh..boring punyer pasal 

Monday, February 2, 2015

first day Internship

yesterday (2 Feb 2015) was the first day of my internship..so kat mana aku praktikal?? ha mai nak habaq mai..meh nk citer satt..aku sekarang praktikal kat Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH)..rasanya,ramai yang x kenal apa tempat ni kan..well,aku nk citer detail kat korang pun aku pun x berape nak hadam lagi ngan tempat ni walau membesar dalam kawasan ketengah..hehe..xpe kalau nk tahu lebih lanjut apa tu KETENGAH, korang boleh masuk kt sini http://www.ketengah.gov.my/..
so..ape perasan bila first day berpraktikal kat sini, opkos la excited..tp dalam excited tu, ada jugak rasa takut..biasa la..new place, new environment, new chapter..memandangkan aku intern di HQ  KETENGAH, so tempat ni agak besar untuk diteroka..and guess what, aku intern di unit komunikasi korporat (UKK)..satu unit yg i can say that suit for me..and i'm studying in that field..so memang kena pada jiwa & raga la..kat sini banyak jabatan,unit dan sub-sub dia..nama pn hq kan..
kat office ni, what i observe that its very nice, with the condition, with the staff..u know what, there are a mini library in my office..wow..i am so amazed when i see it..and the susun atur semua barang dalam office ni kemas and sangat menyenangkan hati.dengan perhiasan yg cantik2..abg2 & akak2 kat office ni pulak very2 friendly..staff dalam unit ni aje ada 14 orang..and i am the only one person who doing the internship here..so just imagine how i am gonna face all of this staff everyday..haha..mujur lah aku ni seorang yg mesra alam..wakaka..
so semalam, 2feb2015.. mostly aku duduk sembang dengan staff kat sini je..first day kn..jd xde kerja lagi..lagi pun boss xde p kursus..so akak n abg kt sini suruh duduk relax2 dulu,sesuaikan diri ngan tempat ni dulu..duk termenung sampai nak tertido aku dibuatnya..haha..dh la semalam x bawak laptop..so nothing i can do..mujur ada mini library..boleh jugak la baca apa2 yg menarik..
citer pasal word menarik ni,ada citer lucu nk aku citer kt korang..haha..semalam jugak ni..abg fendi,,staff ni ajak turun minum2 air kat kantin..so aku pun ikut aje la..bila nk sampai kt kantin tu, blh dgr bising sangat..em konfem ramai org..sampai je tgk mmg btl ramai org..yg xleh blah nye...tengah2 bising tibe2 senyap kejap..semua yg kat situ duk pandang aku je..aku pun,buat senyuman colgate je la..haha..ye la..dlm ramai2 tu, aku sorang je yg pakai tie..memang pelik la org tgk..n maybe sebab aku ni muka baru kt sini so org x kenal sbb tu duk pandang je kt aku..haha..lepas tu abg fendi trus tanya nk minum apa makan apa..aku pn buat2 nak oder makan,dh x hiraukan org yg duk pandang aku tu..haha..lepas tu baru la kantin tu bising balik..
ramai jugak la yg tanya aku ni sape..abg fendi tu,,mentang2 aku pakai tie, pakai smart2, semua org dia bagitau aku ni pegawai baru dia..haha..aku pulak yg cakap duk buat intern kat sini..hehe..hurm..dalam kepala, besttnyeee kalau dpt jd pegawai kt sini..angan2 xleh blahh..haha xpe nanti habis semua2 ni, try apply job kt sini..tgk dapat ke x..mana taw rezeki kat sini..peace yo! 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...