Wednesday, December 31, 2014

apa kekasih Allah kata??


PENJELASAN Rasulullah SAW mengenai bencana sering dikaitkan dengan pra-kondisi sebelum terjadinya bencana tersebut. Hadist riwayat Imam Atturmudzi, dan yang menghimpun hadis ini adalah ulama Alwalial annajdwi yang menghimpun 40 hadis yang menerangkan tentang bencana. Ketika dia metafsirkan hadis ini beliau memberi judul “Lima Kedurhakaan / Kemaksiatan yang Dapat Menyebabkan Datangnya Bencana.”
Dari Ibnu Ali bin Abi Thalib berkata, bahwa Rasulullah telah bersabda : “Bilamana umatku telah mengerjakan 15 perkara ini, maka bala bencana pasti akan turun menimpa mereka.” Sahabat bertanya., “Apa 15 perkara itu ya Rasulullah?” Rasulullah bersabda, “Bala akan datang bilamana :
1. Harta Negara hanya beredar (dipegang) di kalangan orang-orang tertentu....
2. Apabila amanah telah dijadikan sumber keuntungan.
3. Apabila zakat dijadikan hutang.
4. Bala akan datang bilamana suami menurut kemauan isteri.
5. Anak durhaka terhadap ibunya.
6. Sedangkan ia berbuat baik kepada teman sebayanya (pada kehidupan keluarga)
7. Menjauhkan diri dari ayahnya....
8. Suara-suara ditinggikan di dalam masjid...
9. Pemimpin suatu kaum adalah orang yang terhina diantara mereka.(banyaknya pemimpin yang dipilih dari golonganya sendiri dengan dalih kebenaran menurut golongan mereka sendiri)...
10. Seseorang dimuliakan karena ditakuti kejahatannya....
11. Khamer / arak (minuman beralkohol) sudah diminum segala tempat....
12. Kain sutra banyak digunakan oleh kaum laki-laki....
13. Penyanyi disanjung-sanjung....
14. Musik banyak dimainkan....
15. Generasi akhir umat ini melaknat / menyalahkan generasi pertama yakni para sahabat radiallahu anhum ajmain....
Akhir dari sabda Rasulallah SAW adalah : “Maka hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau mereka dirubah menjadi mahluk yang lain apabila mereka telah melakukan 15 perkara tersebut.” [Rayhan]

Sunday, December 14, 2014

my place..

this is my edited picture using graphic application software 
i just introduce myself in others entries before..so in this entry, i will tell you about my place..so as you know, i'm from Dungun, Terengganu..what is on your mind when you think about Terengganu?? of course about the "keropok lekor" right? yup..if we compare the "keropok" in another place in Malaysia, the "keropok" that made in Terengganu was the most delicious one and cannot be compare with others..so, when the outsiders comes to Terengganu, they will buy "keropok" in a large amount. So the most popular place in Terengganu that sell "keropok" is Keropok Losong in Losong, Terengganu.. many people talk about it..the "keropok losong has its own and unique taste.. if you didnt believe what im saying, you have to try it by yourself..here i show to you some picture of "keropok lekor terengganu"


this is the process to make the "keropok lekor"


after being boiled in water..




"keropok" is ready to eat ^_^







Friday, December 12, 2014

this is all about me ^_^

-click on picture to zoom-
hey hello there..yup..you are in my blog of course...so for this entry i prefer to write in english as told by my lecturer as an individual assignment for subject STID1103 computer application in management..in this entry i will tell about my personal information as a Universiti Utara Malaysia (UUM) student..but i am not very good in writing in english, so i'm sorry if i use broken english..hope you will understand..hehe..
okey..first of all..my name is Muhammad Amirul Hafizi B. Alias..my matric number is 215455..you can find me on the UUM portal..i studied in Bachelor of Communication and i was a final year student..for now i live at DPP EON..i'm from Terengganu..so when i speak,most of my words end with "g"..hehe..emm..i describe myself as a very friendly person (because i like to speak to anybody even i didn't know them), a talkative person,nice (haha) and i like to make friend with student from others country..so for now i have many friends like from china, palestin (Gaza), somalia, indonesia, and america..so a few of them i know because i'm doing my assignment like i have to interview foreigner..and some of them i know when i join a program..so it is good for me because i can learn their culture when we talk each others..okey,enough about that..em..in UUM, i am very active in martial art..i have joined Persatuan Silat Gayong Serantau UUM club and i was a former exco of this club..and every week (monday night) i will come to foyer library to practice silat with my friends..and now i have become a senior in this club so i have to train the juniors that join silat..now, we are like a family..we called it "gayong family"..so i think thats all for now..i dont know what to write down anymore..but dont worry..i will update this entry when i got new idea of what i want to tell you guys..thank you ^_^

Friday, July 18, 2014

Malaysia berduka lagi..



sebelum ni MH370,sekarang MH17 pulak..macam-macam dh perkara terjadi kepada malaysia..kes yang dulu pun x selesai lagi,tambah ngan kes baru pulak..kalau MH370 hilang tanpa dapat dikesan,MH17 pula,meletup di udara sebab ditembak puak pemisah di sempadan Ukraine & Russia..mangsa seramai 295 orang dan kesemua disahkan meninggal dunia..Allah..xtaw bagaimana perasaan family mangsa..ada yang menunggu anak ,menantu dan cucu dia pulang setelah 3 tahun di perantauan..akhirnya,jasad kaku yg akn diterima..memang,ini semua takdir,qada' & qadar..harus terima dgn tabah,tp sbg manusia biasa,rasa sedih,pilu tu x dpt dibendung..

persoalannya,bagaimana flight MH17 menjadi sasaran puak pemisah??sumber mengatakan kawasan yg dilalui itu adalah zon perang @ red zone..tambah lg,puak pemisah sudah memaklumkan bahawa mereka tidak membenarkan kawasan itu dilalui semua pesawat atau mereka akan shoot down..so kenapa mh17 dibenarkan melalui kawasan bahaya ni..timbul banyak persoalan..apa pun kita just boleh tunggu & lihat saja perkembangan kes malang ini..

kejadian ini berlaku sama waktu dengan berlakunya peperangan di Gaza,Palestin..saat ini,tentera Israel Laknatullah sedang menggempur Gaza..atau lebih tepat lagi,menggempur rakyat Gaza..sebab spt yg kita tahu,Gaza merupakan antara bandar yang paling padat di dunia..mungkin,kejadian yg berlaku ke atas MH17 adalah sebagai taktik untuk pihak sebelah sana mengalih tumpuan dunia..ini hanya satu teori..tapi,kemungkinan itu ada..kalau Hitler pn dikhabarkan hanya lah propaganda barat,sehingga terjadinya perang dunia 1 & perang dunia 2,apetah lagi kes spt ini..kemungkinan ini semua hanyalah bertujuan untuk mengalihkan pandangan dunia..wallahualam..ini sekadar teori..hanya Allah yang maha mengetahui..

diharap keluarga mangsa tabah menghadapi dugaan..semoga roh mangsa diberkati dan diletakkan bersama orang2 yg beriman..amin..

TAKZIAH
&
AL-FATIHAH
kepada
semua 
mangsa
MH17

PRAY4GAZA



Friday, July 11, 2014

i'm back..maybe..haha

tamat final exam..gambar xde kena mengena ngan post..kbai :p


its nice to make a comeback..or counter attack..haha..lamanya x update blog ni..biasala..kalau boikot pun boleh bermusim, apetah lagi berblogging ni..dah berapa bulan x bukak langsung blog..ikut mood la katekan..tambah2 bila tengah study..cewahh..bajet busy sangat la ngan study tu..padahal main je yang banyak..haha..
and bila tengah cuti semester ni..mula lah bosan xtaw nk buat ape..so..paksa la diri ni godek2 blog yg dah berhabuk,bersarang labah2 and anai-anai ni..haha..ok untuk catatan diri sendiri..blog mula di update semula pada 6pm 11 julai 2014..masa ni bulan puasa n tinggal sejam lebih lagi nak berbuka..hahahha..ape la yg aku mengarut ni..
cuti kali ni best..sebab balik je umah boleh layan piala dunia..ya..piala dunia..yang tengah hangat diperkatakan sekarang..team mana yang masuk final??team jerman & argentina..memang power 2 team ni..yela,kalau x power,x la masuk final kan..bukan liga malaysia ni..ahaha..
tapi..di sebalik kemeriahan piala dunia,di sebalik kemeriahan umat islam seluruh dunia menyambut bulan ramadhan,tidak lupa kepada saudara islam kita di bumi yang penuh barakah iaitu gaza,palestin..ambil contoh diri aku sudah la..sedang aku terpekik terlolong GOLLLL tengah2 malam, saat itu lah saudara islam gaza sedang diserang dari segenap penjuru oleh zionis laknatullah..
ye..aku hanya mampu melihat..hanya mampu berdoa..oleh sebab cuti kali ni duk kat umah je..so boleh kata 24 jam duk online..and boleh update ngan situasi semasa yang berlaku di Gaza..sambil2 duk scoll fb,jumpa la fb puak2 laknat ni..and fb mat saleh mat saleh kat negara lain..kaget jugak bila dapat taw yg ramai orang kat luar sana especially mat saleh lebih berpihak pada israel and menganggap israel hanya mempertahankan diri..salah satu sebabnya, media luar main peranan..media pandai memutar belit fakta..
x macam di negara kita..ramai antara kita sedia maklum and taw zionis tu jahat n kejam,perampas tanah air rakyat palestin..tapi,apa yang kita tahu,apa yang kita faham x sama dengan apa yang masyarakat luar sana tahu..ingatkan mereka yang sokong israel ni just kerana x sukakan islam..tapi fakta sebenarnya mereka langsung x tahu perkara sebenar dek kerana permainan media massa ni..
memang kita tahu yang puak yahudi pegang tampuk pemerintahan atasan..sampaikan boleh mempengaruhi sesebuah negara..lihat lah betapa powernya pengaruh mereka..hurmm..
so,sekarang,bila zionis dah mengganas balik,menyerang saudara islam gaza,seperti biasa,kempen boikot bermula..pada dasarnya,ia adalah kempen boikot bermusim..shame right??
orang kita hanya pandai boikot bermusim..lepas sebulan lebih,senyap la semua ni..
termasuk lah aku sekali..bila fikir2 balik,aduhai,teruknya aku ni..terfikir jugak..camner nk berjihad fisabilillah kalau nak boikot makanan yang menyumbang kepada israel pun aku x mampu..dulu ada jugak la makan kat mcD..tapi x selalu..dan sekarang pun da lama x pegi..kurang sikit makan benda camtu.tu x termasuk lagi produk2 lain..susahnya nk boikot..sekarang ye la.tengah2 orang hangat bercakap pasal ni..memang semangat la nak boikot..lepas2 ni??pantang kawan ajak makan kat mcD,siap dia nk belanja lagi,konfem ke laut la kempen boikot tu..harap iman aku kuat..
ermm okey tu je nak membebel untuk kali ni..pakat tulis je apa yang terlintas kt fikiran..haha..
sayonara~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...