Saturday, February 23, 2013

Scarlett the wonderful kitty mom


-Scarlett-

Pengorbanan Si Ibu.....
*Sebagai Ikhtibar

"Scarlett". Itulah nama bagi seekor ibu kucing yang amat berani, penuh kasih sayang dan sanggup menghadapi pelbagai kemungkinan. Mempunyai bulu jenis Calico, ia pernah menjadi tajuk perbualan utama seluruh dunia dalam insiden menyelamatkan lima ekor anak-anaknya daripada dijilat api kebakaran di tempat tinggalnya.

Mengimbau kembali kejadian ngeri itu, Scarlett tinggal di dalam garaj di Brooklyn bersama anak-anaknya. Ketika kebakaran itu berlaku, tiada ahli keluarga tuannya yang berada di rumah kerana mereka semuanya keluar bekerja. Setelah api dipadamkan, anggota bomba dapat melihat kucing itu dengan perlahan-lahan membawa anak-anaknya berusia empat minggu dari bangunan yang telah rentung, hangus dijilat api.

Keadaan Scarlett yang hangus teruk sangat menyayat hati mata yang memandang. Dalam keadaan telinganya yang terbakar, matanya yang melecur serta melekat dengan hidungnya, dengan penuh kasih sayang dia menyusun anak-anaknya seekor demi seekor agar selamat walaupun keadaan dirinya amat kritikal. Setelah memastikan kesemua anaknya selamat, ia rebah menyembah bumi lalu pengsan tidak sedarkan diri. (gambar 1 & 2)

Ahli bomba David Giannelli mengambil kesemua kucing-kucing itu untuk dirawat. Akhirnya, setelah dirawat, Scarlett kembali sihat. (gambar 3) Namun, parut di muka dan badannya tidak dapat dihilangkan. Selepas daripada itu, Scarlett dan anak-anak diambil semula oleh tuannya untuk dijaga.

Kini Scarlett telah tiada. Kejadian yang berlaku pada tahun 1996 banyak memberi pengajaran kepada kita tentang erti pengorbanan dan kasih sayang seorang ibu walaupun ia hanya seekor haiwan.

P/S : Duhai Scarlett, dirimu merupakan contoh Ibu yang terbaik. Anak-anak dan keturunanmu pasti berbangga dengan pengorbanan yang engkau lakukan. Manusia yang MEMBUANG dan MEMBUNUH anak mereka perlu malu kepada kamu! Kamu hanyalah seekor haiwan namun hatimu lebih mulia dari manusia yang ramai berperangai seperti syaitan. Semoga kisah ini menjadi pengajaran dan tauladan kepada kita semua.

sedih..teringat plak kat kucing2 mirul..yg hdup & yg da mati.. 


Thursday, February 21, 2013

classmateKu international student




ni bukanlah first time mirul satu kelas ngan foreigner..dari sem 2 lagi..sekarang da sem 4..tapi x la ramai..dalam sorang dua gitu la..hari ni masuk kelas,kawan cakap ade foreigner sorang kelas kita..ha sudah..x pasai2 subjek dlm BM lect trpaksa ajar dalam english..tp tu bukan lah mslh sngt..bleh jgk faham..lagipun slide dlm BM..kesian pulak kt foreigner tu klau lect ajar dlm BM jgk..huhu..
. . . . 
tapi kelas td lucu pulak..lect duk borak2 kosong ngn student dye dlm kelas..then lect pun tanya bdk foreigner tu.. "fhm bhasa melayu?boleh cakap melayu?",tnya lect tu..
then foreigner tu pn jwb, "x boleh.." smbil geleng2 kepala..
apa lagi,kami sekelas terus ktawa terbahak2..lucu sngt..bleh plak dye jwb dlm bhasa mlayu..
haha..xpela..maybe dye bleh speaking malay sikit2 kot..bagus ape..hehe..
teringatkan pristiwa td buat mirul snyum sorang2 jer.haha..
. . . . 
foreigner tu dari China..nama dia Ding..rsanya la..sebab pggil mcm tu..rasa nya da btol eja..hehe..
sem 2 dulu mirul da sekelas ngn dye..dlm klas Interculture..dan dlm kelas tu ada sorang lagi foreigner tp dr jepun..da lupa nama dye..wawaawa 

Monday, February 18, 2013

masuknya semester 4




Alhamdulillah..skrg mirul di Ulisten tercinta..mnyambung pngajian di semester 4..dgn keputusan akademik yg jatuh merudum..mnyebabkan mirul sakit kepala 3 hari mmikirkan prkara ni..& sememangnya mggangu jadual yg dah dbuat untk semester yg baru ni..bagai mau teriak aja..

tapi sekarang suma da setel..mirul pn skrg tgh duk relak2 dlm bilik slepas ponteng kelas..haha.xpe awal lg kot..minggu add drop lg ni,xpa oghang kata..hehe..

dah berapa mggu mirul x update blog nie..wlaupun setiap hari masa cuti sem hari tu penuh dgn crita rakyat..hehe..pabila mood malaih tu mai,blog pn langsung x bukak..padahal mau jadikan blog nie sbg diari..apekah ertinya ada diari jika tdk dcatat pristiwanya..hahaa

okey mirul nk rangkumkan suma yg dbuat sminggu sbelum masuknya semester baru nie..tp skrg da ingat2 lupa..hurmm..

first,sabtu,9hb..mirul ngan kawan2 pegi riadah kt tmpat yg x asing lg,chemerong waterfall..suka sngat pegi tmpat nie..lokasi wajib bila cuti sem..hehe..cuaca hari tu cerah amat..so rmai org kt situ..dh la mai lmbt..so bnyk tmpat yg best2 utk dlabuhkan pggung ni dh drembat org laen..xpe la..duk je la mane2..smbil bkar aym,smbil mndy..bleh kata yg skill berenang mirul smakin baek..dek krana trlalu kerap mai tmpat2 cmnie..haha..tp xde gmbr sbb fon mirul smpan dlm beg je..sbb khadiran iphone5 kwn mirul mnyebabkan sony live mirul malu untk mnjelmakan dirinya..hahaha

then besoknye pulak,ahad,10hb,skali lg mirul mai kt chemerong nie..pasai pa??citanya,lepas mirul balik umah lps pegi mndi mnda ngn kwn2 tu,tiba2 ayah mirul smangat ajk p sini blik..mmg fmily mirul da lama x mai chemerong nie..so,nk x nk,mai je la..bkn senang ayah mirul jadi smangat nk p picnic nie..

besoknye,cuaca x brapa elok..hujan d sbuh hari..jiwa ku x tenteram.."rasanya x jadi nk picnic nie mama"..pagi tu cuaca mendung je..tp mirul tgk smangat fmily mirul masih x luntur..haha..then mirul brgegas p beli arang..n yg laen sdh siap..tggu naek kreta ja..ayh siap kol kwn dye yg duk kt kmpung brdekatan dgn waterfall tu..kwn ayh ckp "cuaca sini mndung ja..tp nmpk rmai ja org mai sini"..so tnpa brlengah,kami pn pegi..smpai sana,mmg betoi rmai org..suma x ksh dgn awan mndung yg mgkin bbrapa ktika lg bkal berciciran airnya..haha..

.pnyer lah susah arang ni jadi bara..lps tu ayh pn p la cr ape2 yg blh mmbantu..ni msti penangan duk tgk cita kt nat geo,cita pasai camna nk survive kt hutan n kt mana2 ja..best jgk siri tu..amt mmbantu..hehe..so bara pn mmbara dgn jayanya..tup tup,baru ja mau bkar aym,siren amaran bbunyi..kuat jgk bnyinya..masa tu first time dgr siren tu..mmg kcewa..arang dh siap..tggal nk bkar aym ja..siren bnyi plak..masa tu mmg rmai la yg panik,trus angkt kaki..mnjauhkan diri dr air..bahaya kot..mai kepala air sia2 hdup..then pkat duk tggu tepi tu..then,tgk xde pape yg jadi,slow2 suma yg d situ trun kt air..then wk mcm xdak pa yg jd..kmi pn trukan pmbakaran aym..alhamdulillah,xdak pa jadi..hehe..tp,mmg takut bila first time dengaq siren tu bbunyik..haha

besoknya..duk umah ja..letih jgk 2 hari brturut2 maen air..

then,besoknye plak,selasa,12hb..sorang kwn mirul,berhajatkan lptop baru..n berkenan nk p cari kt kuantan..so,alang2 p kuantan..snggah dlu d gambang waterpark..maen air lg..tp kali ni air berbayar..hahaa..tp,kami pgi x kena masa..masa tu kn cuti skolah..smpena thun bru cina,memang ramai orang dtang situ..siap ngn bas..bdk2 skolah mungkin..n parking kreta pn penuh..x penah tgk sepenuh camni..rsa mnyesal pn ada p hari tu..nk x nk,terpaksa la..bkn dkt waterpark ni..

mnunggu giliran nk beli tiket saja pn dh 2 jam..mmg stu krugian di situ..xpe..sabar..sbagaimana tersumbatnya mnusia d kaunter tket,bgitu jga tersumbatnya mnusia d dlm tman air tu..smpai kn ada bbrapa tmpat glungsur tu mirul ngn kwn2 x maen pn..sbb rmai sgt..rsa cam x brbaloi nk mnuggu gliran..so maen ape yg ada je..

otw 
pze,sapix,cheApisz,arif,mirul

bersama gugurl timun cina..sporting je mk ayh dye bg kmi brgmbar ngn ank dye..hehe

blop blop blop..smpai ke dasar kita selam..kikiki


lulz!



then,ermm malas plk nk cite pnjang2 pasai ni..lau ade trlintas mirul edit blik entry nie..kikiki..

so tu antara aktiviti yg brlaku dlm 1 mggu terakhir cuti semester..smpaikn ayah ckp "along ni x lekat dumoh la.." ha stu lg,hmpir tiap2 malam wktu cuti mirul hbiskan dgn maen futsal..haha..

then,tiba saatnya mirul naek bas utk blik ke Ulisten nie..tp sdih sgt..sbab x smpat nk bsalam ngn ayah T.T..sebabnye,hari jmaat hari yg mirul naek bas tu,ayah pegi kuantan..ade krja yg x dpt dielakkan..biasenye kjp je ayh pegi..tp hari tu lama lak krja dye..ayh dh cuba utk blik cepat..tp x smpt jgk aq nk jmpe ayh sblm naek bas..ayh da otw..da nk smpai da kt tmpt aq naek bas..tp bas da gerak dlu..bru ayh smpai..so,amat terkilan x smpat nk salam ngn ayh,nk mntk maaf dlu...rsa mcm bnyk dosa ngn ayh dlm cuti ni..sdih..last2,mcj je kt ayh..nk ckp kn malu..dlm bas 6t org dgr..hehe..then prbualan dlm mcj nie hnya ayh & ank je yg taw..ekekeke..

so,diari tamat di sini..yg laen akn diceritakn d lain masa..peace!
#assalamualaikum#

Sunday, February 3, 2013

main futsal dalam hujan..




fuhh..terkangkang-kangkang maen futsal malam tadi..biasanya maen indoor..tapi malam tadi kawan ajak maen outdoor..free kot..maen indoor kena bayar..kalau maen malam satu jam rm50.tu kat umah mirul..kalau kat luar,sejam rm100..mahal kot..tapi bile maen yang outdoor ni,x perlu kuar duet..sekarang da banyak dibina gelanggang futsal 1 malaysia..maybe nie inisiatif kerajaan untuk tarik golongan belia beriadah..so boleh la elak dorang dari buat benda2 x berfaedah..tapi bila dah barang free,memang ramai la yang join..4 team sekali maen..bukan maen sekali gus tapi gilir2 la..yang kalah kuar yang menang jadi "king".sape yang maen taw la..pompuan xkan faham kot..kalau tahu angkat angkat tangan..huahua...

mula2 maen tu cuaca okey lagi..lepas setengah jam kot hujan mula turun..turun rintik-rintik gitu je..tapi da cukup nak buat gelanggang jadi licin sesangatt..berapa kali dah mirul jatuh..sakit pinggang2..bimbang jugak lutut nie..haha..tapi maen tetap maen..langsung x hirau hujan tu..yela,rintik-rintik je pun..tapi lama2 lepas tu hujan makin lebat..ramai team yang duk kat luar terus balik..mirul ngn kawan2 yang tengah maen nie terus je la maen..dalam hujan lebat..da lama x maen hujan..tapi rentak mainan memang jadi slow..bahaya taw..silap2 injured terus..xmau la jadi camtu..then hujan jadi lebat sangat2,terus stop maen..tapi da puas hati..da 2 jam lebih maen..kaki pn da x larat da..banyak kali terasa masin d lidah..sebab peluh campur ngn air hujan..haha..



so skrg,rasa lenguh2 badan ler..kaki terutamanya..nk buat cane..da lame x sentuh bola..tp xpe..kepuasan yang kita cari..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...