Thursday, January 31, 2013

bbQ di air terjun Jeram Tanduk

semestinye yang biru paling ohsem# :3
30 jan 13..mirul n de geng  pergi berBBQ di Air terjun Jeram Tanduk..mesti x kenal kn?mirul pn first time pegi tmpt tu..wlaupun da acap kali da lalu depan simpng nk ke air terjun ni..tp hari ni (30.1.13) baru brpeluang pegi ctu..pegi memancing..bakar ayam..mandy,berjemur,practice berenang..hahaha..memang dh kbiasaan,bila cuti semester,mirul ngn kawan2 akan rancang aktiviti yg hanya mlibatkan kami je..yang telah kami panggil Vennsasil..its mean teman sejati..yup..merekalah yang paling rapat dalam ramai2 kawan..the most trusted friend,the most annoying friend..ada yang mirul dah berkawan dari sekolah rendah lagi..n ada yang mula kenal dari form4..tapi sebab sekepala,terus jadi rapat sampai sekarang..rapat jugak dengan kawan laen ..ehehe..
wif front camera :3
So kali ni kiteorang pegi walaupun tanpa ahli yang mencukupi kerana ada yang x cuti..xpelah..yang mana ada kita teruskan,laen hari kita kumpul ramai2..huuhu..planning kejap je..sorang petik jari nk pegi mana2,terus on..pagi2 hari lg,pegi kedai beli ape yg patut..dalam jam 10 terus gerak..kitorang pegi ngan moto je..moto masing2..jadi boboyyempit..hehe..kalau pegi kat mana ramai2 or ada kawan2 pompuan,baru pegi ngan keta..setakat kami je,moto lagi best..huahua..tempat ni first time pegi...terasa jugak la jauhnye..walaupun jadi boboyyempit,tapi kami penunggang yg berhemah..hehe..sampai kat jalan masuk ke air terjun tu,tengok la signboard dye..air terjun jeram tanduk,10km..woo,10km lg..ok je..10km je kot..pecut kejap je smpai r.tp bila masuk jalan ke tempat tu..rasa setengah jam xtaw sampai ke x..jalan masuk dye bukan jalan tar..tp penuh dengan batu kerikil..kesian kat moto mirul..haha..nak x nak..terpaksa redah je..jalan camni xleh r bawak lelaju..so slow2 je bawak moto..dengan banyak lubang lagi..sabor je lah..dalam hati,tertanya2,rasanya air terjun ni dah lama ada..tapi nape jalan camni je..tup tup,bila sampai,baru faham..ow..masih dalam pembangunan..tengok ade orang buat kerja2 pembinaan bgunan..untuk kemudahan orang ramai..tempat baru nk membangun..patut r jalan mcam tu je..

pze @ umt scuba diver :3
ok dah sampai,tengok tempat pn okey..cuma sunyi je..yela,xde orang laen pn..just kitorang aje..so,tempat ini ana yg punyer..muehehe..air pn okey situ..jernih je..siap time mandy2 tu blh tgkap ikan..kawan bawak google..dye budak skuba kat UMT..untungla kan..haha..dduk kat situ smpai pukul 3 lbih..lpas tu kemas2 brg sume then kuar dari air terjun tu then terus cari masjid terdekat..enjoy2 jugak tapi solat xleh tinggal..huhu..kuar dari jalan berbatu kerikil 10km tu,terus jumpe masjid..lawa masjid dye..lupe plak nk snap dulu..tapi,kat situ kan,time nk ambil wuduk tu,trjumpa sorang pakcik nie..pkai smart je..baju kemeja,seluar slack..tegur dye,borak2 gitu.masa tu pggil dye pakcik je..pastu dye tnya mirul ni duk mana..cakap la duk ketengah jaya..pastu dye ckp,"dulu saya penah mengajar kt sek keb ini ini ini tahun bla bla bla" .....laaa,cikgu skolah rupanya..dh la ckgu skolah rendah mirul dulu..tapi langsung x ingat..sebab dye tuar skolah masa mirul darjah 3..acane mau ingat..huhu..pastu duk borak2 r kejap cakap pasal skolah dulu..pstu mntk ngn ckgu nk pegi solat kjap..tup tup lpas solat tu ckgu tu da xde..ala da pergi la tu..baru nk borak2 lg..xpela..setiap pertemuan pasti ade perpisahan..hehe..kebetulan betol ^^..

#kecik tuik ikan nie..pandai pulak dye brgambar..kikiki#
lepas tu,memang niat nak balik umah tapi kawan ajak pergi pantai kemasik dulu..so terus masuk simpang ke kemasik..ingatkan dekat (sebab air terjun tu dalam area kemaman)..tengok signboard, kemasik 59km..perghh..jauhnye..ingtkan dekat dengan pantai..rupenye jauh jgk..nk x nk kena r pegi..kremm jugak punggung ni duk atas moto lama2..tapi xtaw la brapa jam bawak moto..yg pasti lepas asar baru sampai kat sana..

nak letak caption ape ye untuk gambar nie? @_@
tapi sebelum tu,kitorang singgah kat masjid tepi jalan otw ke pantai kemasik tu..sampai je,nampak 2 org pakcik,gaya mcm tabligh je..pastu lepas solat asar tu,pakcik2 tu ajak makan..kitorang pn,nk tolak pn  cam x sdp plk..mmg ingt xmo duk lame2 pn..tp xpela..turutkan jela..erm,ingtkan melayu..tp india..speaking cair kt mulut..dye ajk mkn kek pisang..buat sendiri..sedap jgk..hehe..pastu pakcik tu prkenalkn diri..nama dye sulaiman..uncle sulaiman..datangnye dari london..kirenye dye bkn org malaysia..dye asal india tp umur 5 tahun dye pindah duduk kat London..banyak perkara yg dye kongsikan dgn kitorang..kami pn cepat je mesra..dye citer susahnye nk dakwah kat sana..orang kat sana punya warna mata cantik2 tp susah nak nampak jalan kebenaran..so,kita ni yang da diberi nikmat paling besar iaitu nikmat islam perlu bersyukur..say Alhamdulillah..hee..seronok jugak bile brsama dgn org2 alim ni..aura positif dye pn terasa smpai kpd kita...uncle sulaiman ni ada jgk tnya bckground kitorang..so sorang2 prkenal diri msing2..bgtaw course masing2..kbetulan ada kawan sorang dye ambil course chemical engineering..so uncle tu pn cakap dye pn dulu lepasan dgee dlm bdang tu jgk..haa..kagum mirul dbuatnye..tp skrg dye dh brsara dlm kerjaya dye & dye buat krja2 dakwah plk..dye n kmpulan dye merantau dari ngara ke negara,dari negeri ke negeri..da banyak negara dye pegi..tujuan hanya satu..untuk mnguatkan & kembangkan agama islam..pastu lepas lama duk bertaaruf,kitorang pn mntk kbenaran la nk pegi..kena cakap leklok..kena hormat org,lagi2 dgn orang alim camtu..kita hormat orang,orang akan hormat kita..dalam hati,memang bertuah dapat jumpa dgn uncle2 nie..banyak yg diorang kongsikan..secara x langsung dapat ilmu yg brmanfaat..alhamdulillah..harap dapat jumpa lagi (^_^)

nak air nyor dalam gelas tp buah nyor teruih dye bagi..its sokey..haha
then we move to pantai kemasik..niat utama sebab nk tengok keadaan pantai n ombak..sebab ada rancang nk camping tepi pantai tu lepas nie..tp xtaw lah..we'll see..jadi ke x xtaw..rmai orang kat situ..femes sangat ke kemasik ni?biasa2 je..sampai je terus masuk kedai..mirul oder air nyorrrr..memang feveret sejak kecik la buah tu..wakaka..kawan2 laen makan abc je..skali ngn keropok & pisang goreng..pisang goreng ke goreng pisang??hhehe..lepas siap makan..terus pegi area pantai usha2 tempat..then panjat batu besar kat situ..sape yg penah pegi taw la..tinggi jgk la batu tu..sape2 yg rasa berani blh la panjat..tapi mirul nie,10 kali panjat 10 kali rasa gayat..tapi panjat jugak..haha..dengan kaki sakit lagi sebab maen ftsal malam semalam..x kira la aq nak naek jugak..haha..best taw naek atas tu..tp mirul nasihatkan jgn naek..bahaya..hahaa..

sebelum pulang..
. . .waktu pn brlalu,smpai ke nak magrib dduk kat situ..then kitorang terus pecut balik umah..alhamdulillah selamat sampai..hehe..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...